Vücut geliştirme, ağırlıklar yardımıyla yapılan ve vücuttaki kas kütlesinin artışını amaçlayan bir spor dalıdır. Günümüzde kadın erkek fark etmeksizin herkeste ilgi ve merak uyandıran bu spor dalının birçok püf noktası vardır. Bu yazımızda vücut geliştirme hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizin için bir araya getirdik. Alpha Sportive güvencesiyle her türlü vücut geliştirme ekipmanına kolayca ulaşabileceğinizi unutmayın! Vücut geliştirme hakkında detaylı bilgi edinmek için okumaya devam edin! 


Vücut Geliştirme Nedir?


Vücut geliştirme, ağırlıklarla yapılan egzersiz rutinlerinden oluşan bir spordur. Egzersizler çoğunlukla ağırlık antrenmanlarından oluşur ve sporcu bu süreçte kas kütlesi artışını destekleyecek şekilde beslenir. Bütün bunların sonucunda, doğru gelişen kaslar ile şekilli bir vücut amaçlanır. İngilizcesi “Bodybuilding” olan vücut geliştirme sporları, sanılanın aksine popüler kültür içerisinde yeni gelişen bir spor dalı değildir ve tarihi çok eskiye dayanmaktadır. Hindistan’da ortaya çıktığı iddia edilen vücut geliştirme sporu, o döneme kadar yapılan bir hobi değil tamamen kişilerin kuvvetlenmek için yaptığı bir aktiviteymiş. Dünya tarihindeki ilk modern vücut geliştirme yarışmaları ise 1900’lü yılların başında İngiltere’de gerçekleşmiştir. 


Ülkemizde ise ilk olarak ünlü vücut geliştirmeci Ahmet Enünlü’nün başarılarıyla 1970’li yıllarda Türk halkı vücut geliştirme ile tanışmış ve zamanla bu spora olan ilgisi giderek artmıştır. 1991 yılında kurulan Türkiye Vücut Geliştirme Federasyonu, profesyonel vücut geliştirme sporcularının yetiştirilmesine olanak sağlamış ve dünya çapında birçok müsabakada ülkemiz temsil edilmiştir.


Vücut Geliştirmede Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler Nelerdir?


Eğer daha önce herhangi bir spor dalıyla ilgilenmediyseniz ve özellikle vücut geliştirme sporuna sıfırdan başlıyorsanız, bir uzman yardımıyla ilerlemeniz sizin için en iyisi olacaktır. Vücut geliştirme teknikleri, öğrenmesi zaman alan tekniklerdir ve doğru bilen bir uzmandan öğrenmek çok önemlidir. Aynı zamanda vücut geliştirmeyle ilgilenen ya da ilgilenmek isteyen herkesin bilmesi gereken birtakım şeyler vardır.


●   Vücut geliştirme sporuna yeni başlayan kişilerin ilk odaklanması gereken noktalar karın kası, bel ve sırt kasları olmalıdır. Bu bölgelerdeki kasların öncelikli güçlenmesiyle ani sakatlanmaların önüne kolayca geçilebilir.


●    Antrenmanlara başlamadan önce ısınma hareketleri yapmak aklınıza gelebilecek bütün spor dallarının ilk kuralıdır. Tempolu antrenmanlardan önce kaslara aktiflik ve esneklik kazandırmak, başarılı olmak isteyen bir sporcunun yapması gereken en elzem şeydir.


●   Vücut geliştirme, bebek adımlarıyla ilerleyen bir spor dalıdır diyebiliriz. Birkaç antrenman sonucunda 130 kg ağırlık kaldırmayı hayal etmeyin. Videolarda izlediğiniz yüksek ağırlık antrenmanlarının uzun süreli emeklerin sonucu olduğunu unutmayın. 


●    Vücut geliştirme kolay sakatlık yaşanabilen spor dallarından biridir. Bu sebeple hareketlerin doğru yapılması çok önemlidir. Ağırlıkları evde damacana şişesi kaldırıyormuş gibi kaldırmanız size bir kas gelişimi kazandırmaz. Vücut geliştirmeyle yeni ilgilenmeye başlayanların mutlaka bir uzman yardımıyla çalışması önemlidir.


●   Eğer kas zedelenmesi gibi durumlar yaşamak istemiyorsanız, ağırlıkları mutlaka kademeli olarak artırmalısınız. Zamanla kaslarınız daha yüksek ağırlıklara karşı dayanıklı hale gelecektir. Vücut geliştirmede önemli olan yüksek ağırlık kaldırmak değildir, doğru ve disiplinli bir şekilde ilerlemektir.


●    Her gün ağırlık antrenmanı yapmak mantıklı bir şey değildir. Antrenmanlar arasında bir gün ara koymak ve o süreçte esneme egzersizleri yapmak doğru olandır. Kaslarınızı bu şekilde dinlendirmeniz hem daha iyi bir gelişim sürecine yardımcı olacak hem de olası sakatlanma durumlarına engel olacaktır.


●    Vücut geliştirme sadece spor salonuna gidip yapılan bir spor değildir. Bir yaşam tarzıdır. Bu yüzden sadece kaslarınızı geliştirmeniz değil, günlük yaşamdaki hayat kalitenizi de geliştirmelisiniz. Daha kaliteli uyumalı, beslenmeli ve yaşamalısınız.


●    Vücut geliştirme antrenmanları sadece spor salonlarında yapılabilen bir spor değildir. Vücut geliştirme evde de yapabilirsiniz. Alpha Sportive vücut geliştirme aletlerini isterseniz eviniz için de satın alabilirsiniz. 



Vücut Geliştirmede Protein Tozu Kullanmak Zorunlu Mu?


Vücut geliştirme ile ilgilenen sporcular tarafından sıklıkla tüketilen besin takviyelerinin başında protein tozları geliyor. Genel olarak vücut geliştirmeyle ilgilenen herkesin elinde protein tozu shakerları görünce ister istemez insanlarda “protein tozu kullanmadan vücut geliştirme yapılmaz” algısı oluşuyor. Ancak bu durum kesinlikle böyle değil. Protein tozu kullanmadan da vücut geliştirmeyle ilgilenmek mümkün. Takviyesiz yapılan vücut geliştirmeye doğal vücut geliştirme adı veriliyor. Bu konuya daha önce “Doğal Vücut Geliştirme Nedir?” başlığı ile blogumuzda yer vermiştik, okumak için buraya tıklayabilirsiniz.


Protein, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu en temel yapı taşlarından birisidir. Sporcularda protein ihtiyacı normal bir insanın alması gerekenden yaklaşık iki kat daha fazladır. Sporla ilgilenen herkesin aklında olan bir soru da “Protein tozu tüketmek ne kadar doğru?” oluyor. Bu konu hakkında uzmanlar, sadece profesyonel sporcuların protein tozu tüketmesi gerektiği yönünde görüşlerini bildirmişlerdir. Protein tozları, günlük hayatta doğal gıdalarla tükettiğimiz proteinin daha yoğun ve özel amino asitlere sahip versiyonudur. Yüksek tempolu antrenman halinde olmayan kimselerin protein tozu tüketmesinin çok tehlikeli sonuçları olabilir.


Vücutta protein miktarında gerçekleşecek ani artışlar kalbinizi yorabilir ve çoğu zaman sadece bununla kalmaz. Kas ve kemik güçlendirmek için yaptığınız egzersizlerde size destek sağlaması amacıyla tükettiğiniz protein tozu, kandaki asidite oranını artırabilir. Bu durumda vücudunuz kan pH değerini dengelemek için kemiklerinizde bulunan kalsiyumu kullanır. Vücudun savunma mekanizması kandaki asiditeyi dengelemeye çalışırken, diğer yandan kalsiyumdan yoksun kalan kemiklerde erime meydana gelebilir.


Eğer profesyonel olarak vücut geliştirme ile ilgilenmiyorsanız protein tozu kullanmanıza gerek yoktur. İhtiyacınız olan protein miktarını besinlerle karşılayabilirsiniz. İlla bir protein tozu kullanmak istiyorum diyorsanız, o zaman yüksek kaliteli protein tozları kullanmanız doğrusu olacaktır. Bu gibi gıda takviyelerini kullanmadan önce mutlaka bir beslenme uzmanının görüşlerini almanız önemlidir.


İster profesyonel ister hobi olarak yapılsın, vücut geliştirme faydaları saymakla bitmeyen bir spor dalıdır. Vücut geliştirmeyle ilgili bilmeniz gereken neredeyse her şeyi sizler için derlemiş olduk. Alpha Sportive olarak yalnızca spor salonu ekipmanları için değil, aynı zamanda sağlığınız için de çalışıyoruz. Vücut geliştirme ekipmanlarımıza daha yakından göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz. Sporla kalın!


Ürünlerimizi İncelediniz mi?